Modificările Legislative în Relațiile dintre Asociați Societăților Comerciale – Reforma Legii SRL: Partea I – Contractul corporativ
Introducere
Una dintre modificările de amploare constă în introducerea unui articol nou – 47 1 în Legea 135/2007, privind contractul corporativ. Prin intermediul acestui instrument asociaților le este oferită posibilitatea de realizare a drepturilor sale societare, atât între asociați (toți, sau cel puțin doi), precum și între asociați și terți.
Contractele corporative sunt cunoscute și pe larg aplicate în întreaga lume, iar implementarea lor în cadrul legal național va favoriza afluxul de investiții, va acorda investitorilor un grad sporit de protecție a investiției, va asigura o mai bună administrare a afacerii, depășirea blocajelor corporative, utilizarea mai multor opțiuni decizionale.
Concept
Doi sau mai mulți asociați pot încheia un contract privind modul de realizare a unor drepturi și de exercitare a unor obligații ale asociaților unei societăți cu răspundere limitată.
Elementele contractului corporativ
Forma: Contractul se încheie în scris.
Conținutul: Prin contract, semnatarii își pot asuma obligații de a-și exercita drepturile într-un anumit mod sau de a se abține de a le exercita. Contractul poate prevedea obligația de a vota într-un anumit mod la luarea deciziilor în cadrul organelor societății, de a cumpăra și/sau vinde partea socială la survenirea anumitor condiții, la prețul convenit sau determinabil, sau de a se abține de la înstrăinare, de a se obliga la realizarea anumitor acțiuni în legătură cu administrarea societății, reorganizarea sau încetarea activității și/sau de a se abține de la săvârșirea lor, la exercitarea altor drepturi sau executarea altor obligații.
De asemenea, semnatarii contractului corporativ, care presupune operațiuni de concertare economică sunt obligați, înainte de a pune în aplicare aceste acțiuni, să notifice Consiliului Concurenței, conform prevederilor din legislația în domeniul concurenței.
Conținutul contractului are caracter confidențial dacă legea, actele subordonate ei sau contractul nu prevede altfel. Totuși, cel puțin unul din asociați semnatari este obligat să informeze, în scris și în termen rezonabil societatea, despre existența și durata contractului.
Efecte: Contractul corporativ produce efecte doar pentru părțile lui. Neexecutarea contractului nu afectează deciziile adoptate de societate, dar îi permite asociatului interesat să-și protejeze drepturile și interesele în temeiul răspunderii contractuale.
Cu excepția cazurilor când contractul este încheiat între toți asociații societății, ori acesta nu încalcă norme vădit imperative și nu se referă la drepturile terților, încălcarea obligațiilor din contractul de realizare a drepturilor în societate nu poate servi motiv pentru anularea hotărârilor organelor societății, adoptate contrar prevederilor din contract.
Notare
Pentru garantarea drepturilor convenite prin contractul corporativ, partea interesată poate notifica organul înregistrării de stat, care va include datele relevante în Registrul de stat. Astfel, este oferită o garanție privind posibilitatea utilizării unor instrumente juridice cum ar fi, contractele de opțiune de vânzare și cumpărare, opțiunea „drag along” și „tag along”, dreptul de preemțiune contractual etc.
Raport cu terții
Se prevede un interes deosebit pentru aplicarea acestui instrument de către creditori, atât existenți, cât și potențiali, ai societății. Prin încheierea unui asemenea contract, creditorii vor obține un mecanism suplimentar de garanție în caz de finanțare a afacerii și/sau de acordare a creditelor. În acest sens, creditorii, pentru a-și securiza creanța, vor putea conveni prin contract cu asociații (deci nu doar cu societatea) asumarea de către asociați a anumitor obligații (de a-și realiza drepturile într-un anumit mod sau de a se abține de la realizarea acestora).
Soluționarea litigiilor
Litigiile născute din contractul corporativ se soluționează conform normelor Codului civil cu privire la executarea obligațiilor, inclusiv prin convenția de arbitraj, dacă a fost stabilită prin actele de constituire (parte a reformei Legii SRL).
Reglementări conexe
Pentru unificarea cadrului normativ, completarea analogică celei descrise supra, se propune și la Legea nr. 1134/1997 privind societățile pe acțiuni, care se completează cu art. 23 1 „Contractul corporativ”.
ACI Partners
Latest Posts
Legal Monitoring Report for December 2024
This Legal Monitoring Report outlines significant advancements across several several dynamic areas, including: The State of Emergency Declared in...
ACI Partners vă urează sărbători fericite! 🎄
Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, vă transmitem urările noastre, însoțite de acest card de Crăciun deosebit, ilustrat cu măiestrie și sensibilitate de...